Articole

Reîntoarcerea la lucru a unei părți dintre locatarii clădirilor de birouri vine cu o serie de provocări și măsuri noi, de care trebuie să țină seama toți administratorii de proprietăți. Respectarea recomandărilor sanitare oficiale, marcarea și reorganizarea spațiilor, precum și igienizarea lor corespunzătoare, reprezintă o prioritate pentru toți.

Pandemia COVID-19 a schimbat cu siguranță viețile tuturor și o bună parte dintre modurile de interacțiune socială. Riscul nu a trecut și este posibil să asistăm la noi episoade de revenire și de apariție de noi focare.

În aceste condiții este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, în funcție de sensibilități și de gradul de expunere, să luăm toate măsurile necesare și să respectăm pe cât posibil toate reglementările impuse de autorități. Și, de asemenea, este și de datoria administratorilor spațiilor în care se desfășoară activități să aplice urgent toate normele care se impun.

Care sunt provocările cu care se confruntă acum toți proprietarii și furnizorii de servicii de property management?

1. O primă consecință a pandemiei este aceea că vor crește costurile de întreținere și menținere a igienei în clădirile de birouri

Pentru a evita orice risc de contaminare, toate clădirile de birouri vor avea nevoie acum de mult mai multe consumabile pentru menținerea curățeniei. Pe lângă detergenții și soluțiile obișnuite necesare, acum vor trebui să fie achiziționate cantități mult mai mari de dezinfectanti și biocide. În plus și frecvența intervențiilor personalului care se ocupă de curățenie va trebui să fie mai mare, ceea ce va genera și costuri suplimentare cu personalul de întreținere.

2. Vor trebui făcute investiții în marcarea și reamenajarea tuturor spațiilor comune și de lucru

Pentru a păstra distanța recomandată și a evita cât mai mult contactul apropiat dintre persoanele care lucrează într-o clădire, spațiile vor trebuie reamenajate corespunzător.  Vor trebui trasate culoare cu flux unic, birourile vor trebui să fie așezate la distanțe mai mari sau să fie separate prin geamuri de plexiglas etc. Dispozitivele cu substanțe dezinfectante nu vor trebui să lipsească de la nicio intrare în clădire și din niciun birou.

3. Multe clădiri cu spații de birouri vor avea un grad de ocupare mai mic

Pentru că multe companii vor alege pentru siguranță, să-și lase anumiți angajați să lucreze de acasă, este foarte posibil să renunțe la spațiile de birouri mari. Cele mai vizate vor fi cele care găzduiesc un număr mare de oameni. La fel de posibil este și ca unele dintre firme să se reorienteze spre spații de birouri mai mici, unde să lucreze doar personalul strict necesar. Acest lucru va face ca în multe clădiri de birouri să rămână spații goale. Aceste aspecte vor modifica costurile de administrare pentru ceilalți locatari.

4. Se vor modifica costurile de achiziție sau închiriere a birourilor

Cu siguranță piața imobiliară a spațiilor de birouri va avea altă înfățișare după acest moment. Vor fi căutate alte tipuri de birouri și prețurile se vor negocia altfel. În tot acest proces, beneficiarii și puterea lor de cumpărare vor avea un cuvânt foarte greu de spus. Cert este că în următoarea perioadă interesul pentru construcția de clădiri de birouri va fi unul mai mic. Toate noile proiecte se vor supune unor altor norme de realizare și eficiență.

5. Va crește interesul pentru clădirile de birouri care oferă o eficiență de exploatare cât mai bună

Acest trend este unul anterior declanșării crizei provocate de pandemie. Interesul pentru gestionarea eficientă a bugetelor și reducerea amprentei de carbon era și este unul destul de mare. Astfel companiile interesate de protejarea mediului înconjurător și reducerea cheltuielilor vor fi mereu în căutarea de clădirile care oferă costuri în utilizare cât mai mici. Smart workplace experience, artificial intelligence (AI) și internet of things ( IoT) vor fi termenii cheie ai următoarei etape în construcția și alegerea unui birou.

În aceste condiții responsabilitatea furnizorilor de servicii de property management și facility management este foarte mare. Ei vor trebui să răspundă rapid. Va trebui să fie prompți a pune la punct cât mai repede toate măsurile necesare pentru o gestionare cât mai eficientă a spațiilor aflate în administrare.

Care sunt cele mai importante sfaturi legate de oferirea de servicii de property management performante?

Dată fiind situația actuală riscurile sunt încă ridicate. De aceea este foarte important ca cei care activează pe piața de servicii de administrare de proprietăți și birouri să aibă în vedere:

  • să fie mereu la curent cu cele mai noi norme și reglementări privind întreținerea și igienizarea cladirilor;

  • să contribuie prin vegherea la respectare legii și prin măsuri ferme, la evitarea oricărui risc de îmbolnăvire;

  • să afișeze în locuri vizibile noile măsuri ce trebuie să fie aplicate și respectate de către toți locatarii imobilelor respective;

  • să ia toate măsurile necesare de marcare și reamenajare a spațiilor, pentru a fi conforme normelor actuale;

  • să evalueze bine toate riscurile existente în clădire și să găsească soluțiile cele mai potrivite;

  • să adopte măsuri preventive și să realizeze toate activitățile repetitive necesare pentru a menține spații cât mai curate și cât mai igienice;

  • să mențină la parametrii optimi de funcționare și igienă toate instalațiile de climatizare disponibile.

 

Concluzie

Pandemia de coronavirus a schimbat radical modul de interacțiune socială și la locul de muncă. De aceea este foarte important ca toți administratorii de proprietății să cunoască bine și să pună în aplicare toate noile prevederi. Este de datoria lor să identifice și să vină cu soluții pentru a asigura toate condițiile necesare. Măsurile trebuie să aibă în vedere toate aspectele implicate în privința respectării distanțării, menținerii igienei și asigurării unui spațiu de lucru cât mai sigur din punct de vedere al protejării sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *