Articole

Eficiența energetică a clădirilor începe din faza de construcție. Cu cât se realizează un proiect care să integreze cât mai multe dintre inovațiile tehnologice ecologice disponibile în prezent, cu atât construcția va fi mai rentabilă pe termen mediu și lung. Tehnologiile ecologice sunt cele mai indicate dotării pentru a reduce costurile de administrare ecologică birouri și a proteja mediul înconjurător.

Realizarea unei construcții moderne, care să satisfacă cât mai bine nevoile clienților actuali și care să contribuie și la reducerea amprentei de carbon, se poate realiza doar prin implementa de tehnologii sustenabile.

Fiecare aspect al structurii,  trebuie să fie alese pentru a fi cât mai durabile și eficiente din punct de vedere energetic. Aici putem include amplasarea, proiectarea, materialele de construcție și sistemele utilizate pentru operațiile de întreținere și administrare

Chiar dacă investiția inițială este una mai mare, rentabilitatea pe termen lung este un detaliu extrem de important. De aceea preocuparea pentru adoptarea de măsuri ecologice pentru dotarea și modernizarea clădirilor rezidențiale și de birouri este o nouă tendință. Ea trebuie să ne intereseze pe toți, nu doar companiile care se ocupă de servicii de property și facility management

 

De aceea, în rândurile ce urmează, ne-am gândit să vă prezentăm care sunt cele mai noi tehnologii sustenabile folosite pentru dotarea clădirilor. Folosirea fiecăreia dintre acestea contribuie la transformarea unei clădiri în una ecologică și inteligentă, cu consum cât mai mic și risipă redusă.

 

Iată care sunt cele mai noi tehnologii și mijloace ecologice folosite pentru clădiri:

1. Energia solară

Panouri fotovoltaice produc o bună parte din energia necesară iluminatului sau încălzirii apei. Montarea lor asigură, în funcție de sezon și specificul zonei, cea mai mare parte din energia ce poate fi folosită pentru funcționarea tuturor echipamentelor electrice. Utilizarea lor permite obținerea independenței energetice și reducerea costurilor legate de administrarea unei proprietăți.

 

2. Materiale de construcții biodegradabile

Folosirea de materiale biodegradabile reprezintă o modalitate ecologică și sustenabilă  de amenajare și construire. Cele mai multe dintre metodele tradiționale folosite pentru a realiza clădiri conduc la acumularea de deșeuri și chimicale, a căror degradare se produce extrem de lent, poate chiar în sute de ani.

Materialele biodegradabile, precum vopseaua organică sau cărămizile ecologice, nu eliberează chimicale, se degradează mai repede și pot fi refolosite pentru realizarea altor produse noi. Astfel utilizarea lor pentru execuția fundațiilor, pereților sau izolațiilor, conduce la reducerea poluării și la limitarea impactului negativ asupra mediului înconjurător.

 

3. Izolație ecologică

Izolația contribuie semnificativ atât la menținerea în interiorul unei construcții a condițiilor climatice cele mai potrivite, cât și la economia de energie. Apelarea la o izolație verde este un plus  și o modalitate de a realiza construcții sustenabile, care elimină poluarea implicată de folosirea de materiale poluante sau greu degradabile. Izolația ecologică realizată din materiale vechi și reciclate, precum denimul sau ziarele, reprezintă cea mai nouă și ecologică soluție.

 

4. Acoperișuri reci

Acoperișurile reci sunt cele mai potrivite mijloace pentru a menține temperatura standard într-o clădire, în perioadele în care căldura solară devine greu de suportat. Tehnologia folosită la ora actuală, prin scăderea gradului de absorbție și emitere de căldură, asigură o mult mai bună eficiență energetică. 

 

5. Aprovizionarea din surse sustenabile

Pentru a diminua impactul negativ pe care realizarea unei construcții îl are asupra mediului înconjurător, este bine ca cea mai mare parte din materialele, tehnicile, produsele și resursele folosite pentru realizarea construcției să fie ecologice și sustenabile. Nu putem vorbi despre o construcție ecologică decât dacă tot ceea ce este implicat provine din surse care respectă normele în vigoare și contribuie la reducerea poluării.

 

6. Folosirea de gemuri electrocromatice

Acestea sunt un tip inteligent de geamuri, care folosesc o tehnologie nouă, ce permite clădirilor de birouri, comerciale sau caselelor să facă economii semnificative cu ventilația și costurile de funcționare ale sistemelor de aer condiționat. Ele sunt extrem de utile și eficiente pe perioada verii sau atunci când radiațiile solare sunt mai mari. 

Geamuri electrocromatice folosesc semnale electrice de intensitate mică care permit reducerea radiațiilor solare pe care le reflectă. Comanda acestor semnale poate fi încorporată în sistemul de control al clădirilor.

 

7. Tehnologii pentru utilizarea eficientă a apei

Tehnologiile ecologice de utilizare a apei disponibile la ora actuală permit colectare, reutilizarea apei și eficientizarea sistemului de furnizare și consum a apei. Acestea includ realizarea unei instalații duble, colectarea apei pluviale, reutilizare apei gri, folosirea de accesorii cu consum mai mic. Prin folosirea acestor tehnici se poate ajunge la un consum cu 15-20 % mai mic.

 

8. Tehnologii economice de exploatare a clădirii 

Poluarea și consumul nu pot fi diminuate dacă nu se apelează și la tehnologii de exploatare a clădirii mult mai eficiente. Lifturi, sisteme de acces în clădire, sisteme de supraveghere, echipamente, instalații de climatizare etc. trebuie să funcționeze cu cel mai mic consum de energie.

 

9. Aparatura și consumabile ecologice

Toată aparatura folosită într-o clădire trebuie să fie economică. Fie că vorbim de o imprimantă, un calculator, un retroproiector, un frigider sau de o mașină de spălat vase. Toate echipamentele aflate în exploatare trebuie să aparțină categoriei ecologice, economice, clasa A+ sau A++. 

Pentru a proteja mediul, la fel de important este să se folosească produse din materiale reciclate sau reciclabile și consumabile ecologice.

 

10. Realizarea unui clădiri cu consum energetic 0 ( Zero Energy Buildings)

Pentru a se încadra la clasa ecologică o clădire are nevoie de cât mai multe resurse regenerabile proprii de furnizare a energiei necesare. Aceasta înseamnă că ea are capacitatea de a produce singură energie. Dacă acestea permit asigurarea independenței complete față de rețeaua de furnizare locală și emisiile de carbon sunt zero, atunci ea poate fi considerată clădire zero energy. 

Clădirile de acest tip sunt special construite pentru a fi cât mai eficiente energetic, dispun  de o izolație ecologică excelentă și de tehnologii precum cea a cu geamuri electrocromatice, panouri solare, încălzire cu biogaz etc.  Acestea sunt mult mai ușor de realizat când vorbim despre o construcție de dimensiuni mai mici, cu mai puțini utilizatori.

 

La ora actuală multe guverne și comunități locale acordă subvenții importante pentru realizarea de îmbunătățiri și construcții verzi. Și chiar dacă investiția inițială este una consistentă, eficiența energetică  este maximă și costurile  pe termen lung sunt diminuate considerabil. Beneficiile pentru mediu și pentru calitatea aerului pe care îl respirăm sunt inevaluabile.

 

Concluzie:

Încălzirea globală și poluarea reprezintă unele dintre cele mai importante probleme care amenință siguranța sănătății, vieții și bunurilor noastre. De aceea, pentru a reduce amprenta de carbon și a contribui la diminuarea efectelor negative implicate de realizarea și exploatarea clădirilor, este bine să căutăm să integrăm cât mai multe dintre tehnologiile actuale și soluții ecologice pentru administrarea birourilor.

Pe lângă impactul negativ redus asupra mediului, aceste tehnologii verzi contribuie la mai multă independență energetică. Și implicit la reducerea cheltuielilor legate de administrarea unei proprietăți.